A színpszichológia, azaz milyen árnyalatokkal vegyük körül magunkat
2015. október 04. írta: bicvic

A színpszichológia, azaz milyen árnyalatokkal vegyük körül magunkat

A színpszichológiának számos területe van, de két alapvető nagy csoportba sorolhatjuk ezeket. Az egyik, annak kutatása, hogy a különféle színekhez való vonzódások, választások milyen módon tükrözik az ember lelkiállapotát, így változatos tesztek segítségével, vagy akár ruházkodás, lakás elemzésével részletes (és a saját beszámolóknál is őszintébb) képet kaphatunk róla. A másik, annak elemzése és alkalmazása, hogy a környezetünkben elhelyezett színek, a színes használati és berendezési tárgyak, falfelületek milyen hatással vannak ránk, hogyan befolyásolnak bennünket. 

shutterstock_169013066.jpg

Minket jelenleg – az irodaberendezés szempontjából nézve – az utóbbi érdekel, most azt fogjuk megvizsgálni, hogy melyik szín milyen módon hat, melyiket milyen mennyiségben érdemes alkalmazni, illetve melyeket érdemes egy munkahelyen inkább elkerülni. 

Zöld

A természet, a természetesség és az egészség színe. Nyugtató hatású, talán ez az egyik olyan szín, amelyet a legnagyobb mennyiségben is képes elviselni az ember. Békét, nyugalmat hozhatunk a térbe vele, miközben a legkülönfélébb testi tüneteinket is enyhíti (mint pl. hasfájás). Világos árnyalata gyerekek számára kellemes, sötét változata inkább joviális, férfias, így pl. egy elegáns tárgyalóba kiváló választás.

Piros

A lendület, a tűz, a túlfűtött érzelmek színe, amely látványra is melegít. Stimuláló hatása miatt nem érdemes nagy mennyiségben használni, mert nyomasztóvá válhat. Emeli a vérnyomást, növeli a pulzusszámot és a percenkénti lélegzetvételek számát, így tettre kész fizikai állapotba hozza a közelben tartózkodót. A zöld túlzott nyugalmat sugárzó hatását a piros árnyalataival ellensúlyozhatjuk, bár arra vigyázzunk, hogy a színkör ellenkező oldalán helyezkednek el, így együtt vibráló hatást kelthetnek. 

Kék

Annak ellenére, hogy ez is a nyugalom színe és sokan hűvösnek érzik, mégis növeli az aktivitást. Méghozzá a belső mozgékonyságunkat: erősíti a kreativitást, élénkíti a gondolkodást, növeli az intuíciót. Az emberi szervezetben nyugtató hatású vegyületek termelését indítja el, kifelé pedig megbízhatóságot és lojalitást sugall, emiatt javasolják fontos megbeszélésekre, állásinterjúkra. 

Folytatjuk!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://irodabutik.blog.hu/api/trackback/id/tr627880940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása