Mire inspirál az íróasztalod?
2015. november 27. írta: bicvic

Mire inspirál az íróasztalod?

Mindenki, aki valaha dolgozott irodában, tisztában van azzal, hogy az íróasztal milyensége utal a gazdája temperamentumára, értékrendjére és a munkához/élethez való attitűdjére is. A rendből, rendetlenségből, a dolgok helyének „vonalasságából”, a kialakított rendszerből akár messzemenő következtetéseket is levonhatunk, különösen akkor, ha az illető költözés, pakolás után is idővel ugyanazt a rendszert alakítja ki. 

36609732_m.jpg

Tudósok most azt figyelték meg, hogy az íróasztalunk nem csak kifejez minket, de késztet is különféle dolgokra, azaz aki egy össze-vissza mindenfélével teledobált íróasztalnál ül naphosszat, az másra érez késztetést (tudat alatt), mint az, aki csillogóan tiszta és rendszerezett asztalnál munkálkodik.

Mi lehet a különbség?

Nem feltétlenül kell értékítélettel gondolni egyik csoport tagjára sem. Hiszen nem arról van szó, hogy aki léhán szétdobálja a dolgait, az figyelmetlen a munkájában is. Sokkal inkább az a lényeg, hogy aki kevesebb energiát fordít a környezete rendszerezésre, annak a gondolatai is szabadabban szárnyalnak. És megfordítva: aki rendet tart, az inkább a konvenciókat követi, vagyis kevésbé kreatív, mint előbb említett társai.

Miről szóltak a megfigyelések?

A kutatás első szakaszában a résztvevőket arra kérték, hogy egy kérdőívet töltsenek ki egy erre kijelölt szobában. A rendes szobában, tiszta asztalnál dolgozók kifelé jövet nagyvonalúbban ajánlottak fel adományokat, a csoki és alma közül az egészségesnek számító utóbbit választották. Ebből a kutatók arra következtettek, hogy ilyen környezetből érkezve hagyománytisztelőbbek voltak az emberek és az elvárások alapján működtek. 

A második szakaszban ugyanezeket a résztvevőket ugyanúgy rendes és rendetlen szobában is arra kérték, hogy mondjanak ötleteket egy hétköznapi tárgy szokatlan felhasználására. Akik rendetlen íróasztalnál írhatták össze az ötleteket, magasan vezettek a szokatlan és formabontó gondolatok felsorakoztatásában. 

Következtetés

A kutatók a kísérletsorozat összegzésében azt állították, hogy ezek a megfigyelések nem kizárólag a munkahelyi íróasztalra vonatkoztathatóak, hanem mindenféle környezetre. Így többek között érvényesek lehetnek a weboldalakra is, amelyek káoszossága vagy éppen letisztult volta más és más viselkedésre késztetheti a látogatókat. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://irodabutik.blog.hu/api/trackback/id/tr938113702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása