Árnyékolás az irodában
2015. november 16. írta: bicvic

Árnyékolás az irodában

Nagyon sok szó esett már az irodában alkalmazott színekről, a falak esztátikájáról, itt az ideje, hogy áttérjünk a megvilágításra. Arról is esett szó már, hogy színek alkalmazásával hogyan lehet egy belső tér világosságát optikailag befolyásolni, de ez nincs összefüggésben azzal, hogy a látási viszonyokat hogy alakíthatjuk ki megfelelően a szobákban, termekben. 

Először is arról ejtünk szót, hogy a természetes fényt hogy engedjük be vagy éppen rekesszük ki annak megfelelően, hogy szükségünk van-e rá vagy éppen zavaró hatást kelt.

A fények kezelése egy irodában rendkívül fontos, hiszen hatással van a dolgozók hangulatára, a munkájuk minőségére, és hosszú távon befolyásolja az egészségi állapotukat is. A megfelelő megvilágítás pedig számos szakmához elengedhetetlen, hiszen a színek, a formák csak úgy láthatóak elég jól. 

886719_m.jpg

A szakemberek szerint a természetes fény a legjobb az ember számára, a szem megfelelő működéséhez és az egészség megőrzéséhez is. Természetesen számos olyan helyzet van, amikor a kintről jövő napfény hatására rá kell segíteni mesterséges fényekkel, vagy éppen pótolni kell azt (pl. amikor a téli időszakban korán sötétedik). Ugyanakkor amennyire lehet, érdemes a természetes fényeket használni, rafináltan beengedni a szobákba, termekbe.

Másrészt vannak helyzetek, amikor a napfény nagy mennyiségű beáramlása a szobába kellemetlen következményekkel jár. A nyár derekán, déli hőségben, ha besüt az ablakon a nap, nem csak nem látunk rendesen, de a benti hőmérséklet is kényelmetlenül magasra kúszhat. Emiatt sok irodában árnyékolást kell alkalmazni. Ennek többféle eszköze is van, választhatunk az ablaküveg felületére ragasztható, a napfény több-kevesebb részét visszaverő, ún. ablakfóliákat, rolókat és szalagfüggönyöket, normál függönyöket, vagy éppen a ház külső falára szerelhető árnyékoló zsaluziát, napellenzőt vagy napvitorlát. 

A választást természetesen minden esetben az egyedi helyzet határozza meg. A következőkben áttekintünk néhány megoldást, mind a sötét terek „napfényességének” növelésére, mind a túl napsütötte terek árnyékolására az egyedi paraméterek figyelembevételével. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://irodabutik.blog.hu/api/trackback/id/tr28069490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása