A dinamikus szék átmozgatja a testet
2015. november 25. írta: bicvic

A dinamikus szék átmozgatja a testet

Többször volt már szó ezen a blogon is a dinamikus ülés előnyeiről, illetve arról, hogy a SpinaliS bútorcsalád milyen jellemzőkkel járul hozzá az egészségünk megőrzéséhez. Ezekben a cikkekben elmondtuk, hogy a dinamikus ülés azt jelenti, hogy a szék ülőfelülete folyamatosan mozog az ülő ember feneke alatt, amivel mozgásra és egyensúlyozásra készteti a derék környéki, háti és vállövi izmokat, azáltal edzettebbé téve a felsőtestet, javítva a tartást és megelőzve a sok ülésből adódó mozgásszervi panaszokat.

er-k601-grn-f.png

Most azonban egy egészen másfajta dinamikus ülésről fogunk hírt adni. A Govert Flint által tervezett Dinamyc Chair feladata az, hogy az ülőmunkát végzőket tetőtől talpig átmozgassa. A módszer a következő: az ülés érzékeli, ha a rajta ülő a kezével, lábával, csípőjével különféle gesztusokat tesz. Ezekhez a mozdulatokhoz különféle funkciókat rendelnek a számítógépen, így a dolgozó gyakorlatilag a teste mozdulataival kezelheti a komputert.

A testsúly áthelyezésével lehet az oldalt fel-le görgetni, a kattintáshoz rúgni kell az egyik lábbal, persze úgy, hogy ezzel anyagi kárt se okozzon, és ne járjon személyi sérüléssel sem.

A Dynamic Chair folyamatos fejlesztés alatt áll, de fontos tudni, hogy az egyes gesztusok gondos megfigyelések és fejlesztések eredményei. Például a rúgás élénkítő hatású, a testben emeli az izgalmi szintet. 

A szék kifejlesztésének gondolata nem csak azon az elven alapul, hogy munkát adjon a kezeinken kívül a többi testrésznek is, hanem azt a célt is kitűzte maga elé, hogy az irodai dolgozók hangulatát, kedélyállapotát és hatékonyságát is javítsa. A tervező meg akarja szabadítani az ülőmunkát végzőket az őket érő különféle stresszektől, és az egyes mozdulatokat úgy választotta ki, hogy pozitív érzelmeket okozó hormonok (pl. endrofin) termelődését váltsák ki. 

A Dynamic Chair-nek egyelőre csak a prototípusa készült el, és az elemzők szerint van még mit fejleszteni rajta (pl. az érzékelők pontosságát, amelyeknek nem csak azt kell tudniuk jelezni, hogy megdőlt a csípő, hanem azt is, hogy hány fokkal). A fejlesztés irányai közé tartozik az is, hogy a terhelést (a gesztikuláció igényét) a felső és alsó testre egyformán ossza el.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://irodabutik.blog.hu/api/trackback/id/tr948111064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása