„Laptop”, azaz „ölbe való” - vagy mégsem?
2015. szeptember 23. írta: bicvic

„Laptop”, azaz „ölbe való” - vagy mégsem?

Az utóbbi évtizedekben a laptop és a notebook (azaz a hordozható számítógépek) rendkívüli mértékben elterjedtek már hazánkban is. Az irodai munkát végzők nagy arányban használják ezeket a könnyedén mozgatható számítógépeket, amelyek használata már nem is feltétlenül követeli íróasztal igénybevételét. Erre utal a laptop elnevezés is, ami (egyébként régebbi keletű és vita tárgyát képezi, hogy egyénértékű-e a notebook kifejezéssel) „ölbe vehető”-t, „ölbe való”-t jelent. Ha a notebook elnevezést szeretnénk lefordítani, a jegyzetfüzet vagy notesz szavakat használhatnánk, ami szintén arra utal, hogy a gép kicsi, a programok könnyen hozzáférhetőek.

shutterstock_82813120.jpg

Kutatások szerint azonban csínján kell bánni ezeknek a gépeknek a túl gyakori ölbe vételével, mert egészségügyi problémákat okozhatnak. Lássuk miféléket!

A kutatók által laptopitisz-ként emlegetett tünetegyüttes a laptop tartásához, illetve használatához felvett szerencsétlen és kényelmetlen testtartások által okozott mozgásszervi problémákat fogja össze. A különféle gerincfájdalmak, vállövi zsibbadások, az alagútszindrómára emlékeztető kar- és ujjzsibbadás, a fejfájás, és nyaki izomgörcsök, valamint -húzódások a hosszú időn át fenntartott rossz pózok következményei. Erősségük az enyhétől az egészen súlyosig változhat, különösen, ha mondjuk megfeszített munka vagy éppen izgalmas játék miatt nem is vesszük észre a kialakult tüneteket.

A laptop ölben tartása a comb és az ágyék szöveteinek melegedését idézi elő, hiszen a gép a működése során hőt ad le. (Érdemes egyébként figyelembe venni a laptop működtetése során azt is, hogy ha megakadályozzuk a termelődő hő leadását, a túlmelegedés miatt a gép is tönkremehet.) Ha órákon keresztül, ráadásul rendszeresen ugyanoda tesszük az ölünkbe a laptopot, előfordulhat, hogy a hosszú távú ás túlzott melegítés károsodást okoz a szövetekben, égési sérüléshez hasonló sebeket okozhat, sőt rosszindulatú folyamatokat is elindíthat. 

Az ágyék-tájékon, amiknek a túlmelegedés semmiképpen sem használ, azok a férfi ivarszervek. Az ölben tartott „fűtőtest” a herék spermatermelésére, illetve a spermiumok minőségére is negatív hatással lehet.

Figyelembe véve az említetteket, érdemes a laptophasználatot legalább részben az íróasztalra korlátozni, de ha mindenképpen szeretnénk időnként kényelembe helyezni magunkat, akkor használjunk laptoptartót, amely egyrészt elszeparálja a forró tárgyat a testünktől, másrészt gondoskodik annak megfelelő szellőzéséről is. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://irodabutik.blog.hu/api/trackback/id/tr577802718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása