A függőágyak fajtái
2015. szeptember 20. írta: bicvic

A függőágyak fajtái

A függőágyaknak az anyag szempontjából három fő csoportja van, a hurkolt, a szövött és a túrafüggőágyak. Mindegyiknek meg vannak a maga előnyei és hátrányai, ezért a a saját céljaink szerint könnyen eldönthetjük, hogy melyikre is van szükségünk. 

shutterstock_238446949.jpg

A hálós szerkezetű vagy hurkolt függőágyak 

A hurkolt függőágyak alapszövete nem szőtt textil, hanem laza szerkezetű hurkolt anyag. Ennek az anyagnak az az előnye, hogy a laza szerkezet miatt nagyon rugalmas, gyönyörűen felveszi a test alakját, és így nem csak rendkívül kényelmes, de nagyon egészséges is a rajta való fekvés. A hurkolás szigorúan kézzel megvalósított technikáját sprang-nak is nevezik, a jellegzetessége, hogy minden szál hosszanti irányban fut, így hosszában nem változik a szövet alakja, de oldalirányban rugalmasan nyúlik. 

A laza szerkezet ugyan kissé kényes, de nagyon kényelmes például nagy melegben is, hiszen könnyedén jár a szálak között a levegő, így nem melegít, természetes szálaival még el is vezeti a keletkező izzadságot. A maja és nicaraguai termékek általában színesek és vidámak, az alapszálak természetes anyagból készülnek, de a biztonságosság kedvéért gyakran kombinálják az akasztóhuroknál műszállal.

A szövött függőágyak 

A kézzel szövött függőágyak leggyakrabban Kolumbia, Venezuela és Brazília területéről érkeznek hozzánk. A szövött pamut anyag összességében merevebb és súlyosabb mint a hurkolt, anyaga sokkal tömörebb. A szorosan szőtt szálak kevésbé kényesek mint a hurkolt anyag, amelynek szálai beakadhatnak és kihúzódhatnak a használat során. Az előbbi viszont sokkal jobban véd a különféle rovarok támadásai ellen is. A szövött függőágyak rendkívül tartósak, de kevésbé kényelmesek, mert a szorosan vitt szálak nem képesek felvenni a test alakját. A megfelelő súlyelosztást általában úgy igyekeznek megoldani, hogy a felfüggesztésnél nagyon sok hurkot készítenek, amelyek mind egy csomóba futnak össze.

Túrafüggőágyak

A túrafüggőágyaknál az az elsődleges szempont, hogy a lehető legkisebbre össze lehessen csukni és az össztömeg nagyon alacsony legyen. Ezzel együtt ezek a függőágyak is rendkívül kényelmesek, jól szellőznek. A túrafüggőágyak között találunk olyanokat is, amelyeket a fekvőfelület fölött össze lehet cipzárazni és így védik a bennük alvót minden oldalról. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://irodabutik.blog.hu/api/trackback/id/tr867802628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása