A színpszichológia, azaz milyen árnyalatokkal vegyük körül magunkat (folytatás)
2015. október 06. írta: bicvic

A színpszichológia, azaz milyen árnyalatokkal vegyük körül magunkat (folytatás)

Mielőtt folytatnánk a színek bemutatását, kanyarodjunk vissza kicsit a színalkalmazás alapszabályaihoz! Egy munkahelyen színdinamikájának kidolgozásakor többféle szempontot érdemes figyelembe venni, ezek között nem csak (és nem elsősorban) azt, hogy a dolgozók minél produktívabbak legyenek (tehát legyen minden kék), hanem sokkal inkább azt, hogy jól érezzék magukat (és ez már garancia a produktivitásra). Ennek megfelelően érdemes először végiggondolni, hogy az adott térben elsősorban férfiak vagy nők dolgoznak-e, a potenciálisan ott-tartózkodók milyen korúak, milyen jellegű munkavégzés folyik (kreatív vagy repetitív, impulzív vagy inkább megfontolt döntésekre építő stb.).

shutterstock_249472231.jpg

Nagyon érdekes, hogy a színek csoportjai nem csak a hangulatunkat, lelkiállapotunkat befolyásolják, hanem különféle cselekedetekre is késztethetnek bizonyos beállítottságú embereket. Például a világos színek jobban hangsúlyozzák a koszt és a rendetlenséget, így egy rendszerető ember ilyen térben rögtön késztetést érez a takarításra. 

Van még néhány szempont, amelyet egy adott tér színeinek tervezésénél érdemes figyelembe venni:

Számítógépes munkaállomások környezetében nem érdemes fehér vagy nagyon világos színű falakat választani, mert ezek növelik a monitorok tükröződését. Ugyanígy a fehér asztalok is zavaróak lehetnek, mert tükröznek és/vagy vakítanak. 

Olyan munkahelyen, ahol nagy a vizuális terhelés (pl. CAD és egyéb képszerkesztők használata), válasszunk inkább visszafogottabb árnyalatokat, illetve olyanokat, amelyek pihentetik a szemet.

Minden helyiségben érdemes a természeteshez hasonlító fényeloszlást alkalmazni: a padló a legsötétebb, majd a fal és végül a mennyezet jön.

Munkahelyen lehetőleg kerüljük a színes fényeket, mert ronthatják a látást. színfelismerést és fáraszthatják a szemet. Ennek megfelelően ne használjunk színes lámpaburákat, indirekt plafonvilágításnál ne fessük színesre a plafont és ne válasszunk színes redőnyöket sem. 

Folytatjuk!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://irodabutik.blog.hu/api/trackback/id/tr107881078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása