Buborékból készült bútorok
2015. szeptember 21. írta: bicvic

Buborékból készült bútorok

A buborék, azaz a gömb tökéletes forma, nincs is semmi csodálkozni való azon, hogy a bútortervezők újra és újra visszanyúlnak hozzá. Számtalan módon és helyre elhelyezhető, felezhető vagy éppen gerezdek, gömbszeletek kivételével kaphatunk benne kényelmes-kuckós teret. Ha akarjuk ringhat, ha akarjuk hintázhat, ha úgy tetszik gurul, ha úgy praktikus, akkor pedig fix helyet foglal el.

shutterstock_24592684.jpg

Az igazi karrierje a bútorkészítés terén csak a műanyagok széles körű felhasználásának elterjedése után ívelt fel, hiszen egy nagy méretű gömb kivitelezése más anyagból nehézkes volna, a súlya pedig kezelhetetlenül nagy lenne. Ennek ellenére azóta is számtalan stílusban és területen találkozhatunk vele, hiszen helyet kaphat retró, hipermodern, minimál terekben, de eklektikus vagy romantikus szobabelsőknek is merész kiegészítője lehet egy-egy műanyag buborék-bútor. 

Milyen bútor készülhet buborékból?

Talán mindannyian ismerjük a híres gömb alakú retro foteleket, amelyeknek tölcsér volt a lába, a belsejük pedig puha párnákat rejtett. Ezek továbbfejlesztése lehetett a felfüggesztett gömb, amelyben olyan finoman el lehet kuckózni a számtalan párna között (ami belefér), hogy szinte vágyakozni kezdünk a képek láttán. Kerti bútorok között igen népszerű a földre ültetett fonott gömb vagy tojás, amelynek belsejébe több tucat kényelmes párna pakolható, és szinte fészek-érzetet ad. 

Későbbi fejlesztések azok a székek, amely teteje fel-lehajtható, így a belsejében található párnázott ülő rész elrejthető, elhajtva a tető támlaként szolgál. Ennek aktuális, irodába való változata a „Globus workstation”, amely két egymáshoz illeszthető félgömbben tartalmazza a számítógépet és az ülőalkalmatosságot. Rendkívüli praktikuma ennek a megoldásnak, hogy pl. egy sok számítógép-állomást alkalmazó munkahelyen az összecsukott gömbök között könnyű rendet és tisztaságot tartani. 

Találhatunk a piacon gömb-bölcsőt, amely letisztultságával, átlátszó plexi anyagával azoknak lehet ideális, akik nem szeretik a habos-babos gyerekszobai bútorokat. A gömb aljába épített súly gondoskodik a bútor visszalendüléséről, a gyermeket körbeölelő kuckót egy befordított gömbszelet biztosítja. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://irodabutik.blog.hu/api/trackback/id/tr297802668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása