Az íróasztalnál végezhető tornagyakorlatok 2.
2015. július 30. írta: bicvic

Az íróasztalnál végezhető tornagyakorlatok 2.

Folytassuk az asztalnál végezhető tornagyakorlatokat a karok kimozgatásával! Azért is nagyon fontos terület ez, mert a végtagok vérellátása és vérkeringése a hosszas ülés és az esetleges rossz tartás miatt súlyosan leromolhat. Gyakori, hogy kezeink-lábaink elzsibbadnak az egyoldalú tartásban, és a felállás után „hangyázni kezdenek”, ahogy tér vissza beléjük az élet.

Kezekre vonatkozó gyakorlatok 

Nyújtsuk előre mindkét kezünket váll magasságban, a karok a testtel és a fejjel derékszöget zárnak be. A kézfejeket feszítsük vissza, vagyis a tenyerek abba az irányba néznek, amerre az arcunk. A két kart egyszerre mozdítva kis köröket írjunk le lassan a tenyerekkel, először jobbra, majd balra. Ezzel a gyakorlattal a csuklyásizom és a váll körüli egyéb izmok feszültségét oldjuk, ezáltal javul a fej vérellátása is, felfrissülünk és nagyobb hatékonysággal folytathatjuk a munkát. 

 

shutterstock_258887705.jpg

Ha mindkét irányba elvégeztük a fenti gyakorlatot, néhányszor hajtsuk le a kézfejet (a kar mozdulatlan), ezzel kilazítjuk a csuklót, valamint a kar teljes hosszában elhelyezkedő izmokat. 

Tartsuk a karjainkat továbbra is előre, a kezek visszahajtva. Tárjuk szét az ujjainkat, és nyújtsuk ki őket amennyire csak lehet. Majd hajtsuk a tenyerünkre a hüvelykujjat, és zárjuk rá az összes többit. Így egy olyan öklöt formázunk, amelynek közepén a hüvelykujjunkat fogjuk. Megint tárjuk szét az ujjakat, majd megint ökölbe össze. Csináljuk néhányszor. 

Az alkarunkat hajtsuk a felkarra úgy, hogy a kezeinket a fülünk mellett támasztjuk meg. Nagy körzést csinálunk a könyökkel lefelé-előre, úgy, hogy amikor felfelé halad a könyök, beszívjuk a levegőt, amikor lefelé, kifújjuk. Csináljuk meg ezt a gyakorlatot előre és hátrafelé is néhányszor.

Gerinc-kimozgatás

Üljünk egyenesen a széken, a kezünk magunk mellett az ülőfelületen nyugszik. Görbítsük a hátunkat előre, a fejünket hajtsuk a mellkasukra és a medencénket is billentsük előre. Maradjunk így pár pillanatig, majd lassan egyenesedjünk ki, aztán görbüljünk hátra, zárjuk össze a lapockákat, a fejünket döntsük hátrafelé, és a medencét is billentsük hátra. 

Üljünk egyenesen, fordítsuk a törzset balra, a jobb kart tegyük a szék támlájára a jobbat pedig a bal térdre. A két kéz segítségével forduljunk hátra, amennyire csak tudunk és maradjunk úgy néhány másodpercig. Csináljuk meg ugyanezt balra is.

A bejegyzés trackback címe:

https://irodabutik.blog.hu/api/trackback/id/tr747666390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köldök_szösz 2015.07.31. 13:45:43

Ez most ugye valami vicc? (költői kérdés)
süti beállítások módosítása