A színpszichológia, azaz milyen árnyalatokkal vegyük körül magunkat (folytatás)
2015. október 12. írta: bicvic

A színpszichológia, azaz milyen árnyalatokkal vegyük körül magunkat (folytatás)

Térjünk vissza a színekhez, és vizsgáljuk tovább, hogy melyik szín milyen hatással van a hangulatunkra, érzelmeinkre és a viselkedésünkre! Ebben a bejegyzésben már megnéztük a kéket, pirosat és a zöldet, és ott nem tértünk ki arra, hogy ezek a színek bizony két nagy csoportba oszthatóak: a hideg és a meleg színek közé. 

shutterstock_204840787.jpg

A színhőmérséklethez kapcsolódó hatások

A meleg színek élénkké, pezsgővé, érdekessé és izgalmassá varázsolják a teret, ahol ezek dominálnak, az emberek nyitottabbak, és vidámabbak, sőt a munkakedvvel sincs baj. Ugyanakkor, ha az irodában túl sok a meleg szín, az ott dolgozók könnyen ingerlékennyé válhatnak, tűréshatáruk csökkenhet. A munka változatosságát növeli (vagyis egyhangú munka stresszhatását csökkenti) és a vélt hőmérsékletet is egy-két fokkal emeli. Ezek a színek nem tükröződnek a számítógép képernyőjén.

A hideg színek elegánsak, tisztaságot, letisztultságot tükröznek. Nyugodt és derűs légkört közvetítve megkönnyítik a gondolkodást és tisztán tartják a tudatot. Csökkentik a hőérzetet, és ellensúlyozzák a zavaró körülményeket (pl. a zajt). Túl nagy mennyiségben azonban lehangoltságot, távolságtartást okozhatnak. 

Folytassuk a színek felsorolását!

Narancs

A narancs vagy narancsvörös a legmelegebb szín a vörös vagy piros után. Melengető és kedély-javító, ugyanakkor nélkülözi a vörös túlzott melegítő hatását, így akár hangulat-betegségekkel küszködő betegek számára is javasolt a használata. Az öröm színe, amely mozgásra ösztönöz, szabadságot ad a testnek és a léleknek. Egészségügyi hatásait tekintve méregtelenítő és görcsoldó, javítja az emésztést. Erősíti az immunrendszert. Tevékenységeinkben ösztönző hatása van.

Lila

A lila a legrövidebb hullámhosszú fény a spektrumon, mindeközben a legnagyobb energiával rendelkezik. A piros és a kék keverékéből született, így mindkettő hatásait hordozza: egyszerre nyugtat és energetizál. A harmónia színe, lelki szinten emelkedettséget, spirituális megnyílást okoz (a koronacsakra színe). Aktiválja agyunkban a kreativitásért felelős területeket, segít, hogy a szellemi munkára koncentráljunk. Testileg nyugtató és gyulladáscsökkentő, javítja a memóriát és csökkenti a magas vérnyomást.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://irodabutik.blog.hu/api/trackback/id/tr327960214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása